Kerstgevaren

Kerstgevaren voor uw huisdier

Met Kerst staan er andere spullen in huis dan anders. Dat maakt het wel zo gezellig, ook voor uw huisdier. Maar het is ook wel heel interessant om er eens van te proeven. Wat zijn de gevaren voor uw huisdier?

  • De naalden van de kerstboom. Deze naalden bevatten giftige stoffen. Zorg er voor dat uw knaagdiertjes er niet van eten en zet de voerbak van uw huisdier niet bij de boom.
  • Engelenhaar. Hier zit glasvezel in, dus niet (of heel hoog) gebruiken in de boom als u huisdieren heeft.
  • Hulst en maretak, de typische kerstplanten. De bessen zijn giftig. Bij opname kan uw huisdier gaan braken. Ook kan er speekselvloeden en diarree optreden. Ernstiger wordt het indien uw huisdier zenuwstoornissen gaat vertonen. Bovendien leidt maretak tot hartstoornissen. Als het dier een hoge dosis heeft ingenomen en niet snel behandeld wordt, kan dit de dood tot gevolg hebben.
  • De kerstster is een giftige plant en irriteert het spijsverteringskanaal van uw huisdier. Bij langdurig contact ook de huid en slijmvliezen. Houdt deze plant dus buiten bereik van uw huisdier. Heeft hij er toch van gegeten, geef hem dan onmiddellijk veel water en norit en ga daarna meteen naar de dierenarts.
  • Spelen met een kerstbal kan lelijke verwondingen geven bij uw hond of kat.
  • Chocolade is vergif voor uw hond. Hang kerstboomversierselen van chocolade dan ook hoog in de boom.

Tip: Maak een lekkere lange kerstwandeling met uw hond. U doet hem geen groter plezier!

Team Dierenartsen gezelschapsdieren Dierenartsenpraktijk Horst
T 077-3982169, E dierenarts@daphorst.com